960 km Luleå-Gällivare-Saltoluokta-Jokkmokk-Luleå

Skall du ut och köra, långt eller kort, vill du ha fler som hakar på eller vill du berätta hur resan gick. Här är stället...

Moderator: Mikael

matkad
Nybörjare
Nybörjare
Inlägg: 5
Blev medlem: 11 februari 2009, 10:39
Ort: Luleå

960 km Luleå-Gällivare-Saltoluokta-Jokkmokk-Luleå

Inlägg av matkad »

Jag och min gode vän startade torsdagmorgon den 12/3 från Luleå. Vi åkte efter luleå älv upp till Sävast och sedan kortaste väg till Råneå/ Malmens led. Skicket på leden från Sävast till Råneå var en trea. Därefter åkte vi Malmens led upp till Gällivare utan några som helst problem förutom de sista kilometrarna in mot Gällivare. Helhetsbetyget på Malmen är en fyra.

Fredag morgon ställde vi in slutmålet Saltoluokta på GPS:arna. Första delen av leden, ner till Allajåkka/Allavaara får betyg tre. Efter Allavaara så var leden mycket dålig, betyg 1, hela vägen ner till Kungsleden. Där kunde vi sträcka ut på mattorna någorlunda och väl på Stora Lule så blev kilometrarna förintade. Sista biten får betyg fyra.
Saltoluokta fjällstation levererade en sublim måltid, som vanligt.

Lördag morgon började med att tanka skotrarna i Vietas. Vi vände sedan tillbaka och åkte över Saltoluokta med Årrenjarka som delmål och Jokkmokk som slutmål. Inledningsvis så var leden på fjället rena rama studsmattan främst på grund av snöbrist. Det blev dock bättre och bättre, helhets betyg tre. Efter Sitojaure så blev leden riktig bra hela vägen ner till Årrenjarka och kilometrarna rann undan i rask takt. Betyg fem. En snabb lunch, pyttipanna med dubbla ägg som serverades av trevlig personal, efterföljdes av dagens slutsträcka ner till Jokkmokk. Lederna närmast runt ikring Årrenjarka håller hög klass men när man sedan kommer ut på sjöarna blir det ingen lek. Snödrev har gjort det mycket tufft att hålla lite högre marschhastighet (nu kör jag dock en Venture av 99 års modell vilket kan göra sitt till). Betyget på leden ner till Latunjaure får en tvåa men sedan händer det saker. Skicket på lederna därefter in till Jokkmokk är mycket goda och får betyg fem. Melodifestivalskvällen tillbringade vi på Hotell Jokkmokk tillsammans med några utflyttade Jokkmokksdamer och ett par som var på turistbesök. Mycket trevlig kväll.

Sista dagen på årets skotersafari gick från Jokkmokk över Kåbdalis och med delmål Harads. Leden från Jokkmokk till Kåbdalis var i mycket gott skick, betyg fyra. Men åk INTE efter skoterledskartans sträckning över Tjålmejaure, ist a dead end! Följ vägen och kraftledningen. Lunch i Kåbdalis skidbacke, dagens tacokyckling, kanongod. Därefter startade vi vår tripp mot Harads och fick åka den bästa ledsträckningen under hela vår resa. En led som var enormt bra preparerad, som var enormt rolig att köra och som bjöd in till ett jättefint skogslandskap. Så här långt är betyget sex. Betyget gäller hela vägen ner till Holmträsket/ Harrobäcken därefter startar en smal upp/och ner led som leder.... ja till ingenting faktiskt. När vi tillslut når Kierisjaure så tar uppdragna/spårade leder slut. Föret är inte speciellt Venture vänligt varför vi tvingas vända. Betyg ett.
Väl åter vid Harrobäcken så åker vi längs vägen ner mot Harads. Betygsätter inte den delen. Det gick bra och många fler hade åkt långa sträckor längs vägens plogkanter.

Sedan åkte vi längs luleåälven till luleå utan några som helst problem. Tyvärr är det dåliga markeringar och skyltningar av lederna genom Boden vilket förmodligen gör att många åker fel.

Sedan var skotersafarin 2009 avklarad. Den bästa hittills ur flera aspekter. Lärorik GPS navigering, Saltoluokta fjällstation är en underbar plats, intervjua lokala skoteråkare är klokt, ovan molnen är himlen alltid blå (underbart väder på kalfjället).

Mats
Användarvisningsbild
ô-Man
Ledjägare
Ledjägare
Inlägg: 177
Blev medlem: 25 april 2006, 19:36
Ort: Luleå

Re: 960 km Luleå-Gällivare-Saltoluokta-Jokkmokk-Luleå

Inlägg av ô-Man »

Låter som en lika kul helg som vi hade.

Då ovan målnen är är där man vill vara så brukar vi släpa oss upp till vald plats.
Detta år vart det Vuoggatjolme som fick stå värd åt 9 hungriga entusiaster.
3 dagar med fantastiskt väder och kanonföre(även för Venture) så vart det mestadels ospårad körning.
Fredag gick förden söder ut, Tjallas, Laisdalen och till sist Fjierras.
Lördag norrut via Tjidjak till Riednes och Sieldutvagge hem.
Söndag västerut via Jennysjöarna, Kvittel, Gärma, Lappleden upp på Berno, högfjälls körning på Berno tillbaka till Vuogga.

Har inte hunnit kolla hur långt det vart, men tippar på ca 30mil varav mindre än 10% på led.

Det är skoterkörnig då den är som bäst.
Inga haverrier, eller större insidenter att raportera för övrigt.

Men att en RS Venture TF är den bra stigfinnare råder det inget tvivel om. Kör man först kör man fast mest, men det vart inte många bergningar över huvudtaget under helgen för föret är helt sagolikt.

Kollade min gps, det vart inte så långt som jag trodde och kanske lite mer led, dock det mesta helt opistat.
Lägger upp ett spår så kan ni kolla själa.
Bilagor
SkoterForum.gdb
(110.64 KiB) Nerladdad 514 gånger
Kör så det ryker, nog håller grejorna
Skriv svar